lamotek.pl

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki

Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso wieprzowe łopatka - 250 g
pieprz czarny - 2 szczypty
pomidory krojone z puszki - 200 g
rozmaryn świeży - 16 g
woda - 35 ml
batat - 4 szt.
śmietana 18% - 200 g
ogórek konserwowy - 200 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
bułka hamburgerowa - 4 szt.
sos barbecue - 100 g
cebula dymka - 2 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
boczek wędzony w plastrach - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ:
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
2.PIECZEMY BATATY:
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.
3.FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1):
Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.
4.PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY:
Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK:
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
6.SKŁADAMY KANAPKI:
Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.
Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.

2

PIECZEMY BATATY

Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.

3

FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1)

Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.

4

PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY

Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK

Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

6

SKŁADAMY KANAPKI

Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4105,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1026,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33,9 g

🌾

Węglowodany

147,9 g

🥬

Błonnik

35,0 g

💪

Białko

35,0 g

Podobne przepisy

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl