lamotek.pl

Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo

Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czerstwe pieczywo razowe - 80 g
spaghetti pełnoziarniste - 200 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
czosnek główka - 1 ząbek
cytryna - 1 szt.
szpinak świeży - 4 garście
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY BUŁKĘ, GOTUJEMY MAKARON:
Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2.SMAŻYMY CZOSNEK I BUŁKĘ:
Rozgrzewamy dużą patelnię razem z 3 łyżkami oliwy. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy odrobinę skórki startej z cytryny. Oprószamy solą. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę ugotowanej kaszy.
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Całość przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy ugotowany makaron. Posypujemy przygotowaną wcześniej posypką.
Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY BUŁKĘ, GOTUJEMY MAKARON

Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2

SMAŻYMY CZOSNEK I BUŁKĘ

Rozgrzewamy dużą patelnię razem z 3 łyżkami oliwy. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy odrobinę skórki startej z cytryny. Oprószamy solą. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę ugotowanej kaszy.

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Całość przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy ugotowany makaron. Posypujemy przygotowaną wcześniej posypką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

641,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

320,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy