lamotek.pl

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii • przepis • składniki • przygotowanie

Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii

Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

bułki hot-dog - 6 szt.
antrykot - 600 g
cebula - 1 szt.
ser cheddar - 300 g
papryka zielona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
estragon suszony - 2 łyżeczki
pieprz cayenne - 0,3 łyżeczki
sól - 1 płaska łyżeczka
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Paprykę myjemy i wyciągamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na małym ogniu, aby delikatnie się zrumieniła. Potem dorzucamy paprykę i czosnek i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Po usmażeniu przekładamy warzywa do miseczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Wyciągamy mięso z zamrażalnika, a potem przechodzimy do jego krojenia. Kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plastry.
4.ŚCIERAMY SER:
Ścieramy ser na tarce.
5.SMAŻYMY MIĘSO:
Zaczynamy smażyć mięso na rozgrzanej patelni z połową łyżeczki oleju i na małym ogniu. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Mieszamy i rozdrabniamy mięso łopatką na mniejsze kawałki. Każdą partię smażymy po 4-5 minut i przekładamy do miseczki.
6.PRZYGOTOWUJEMY BUŁKI:
Nacinamy bułki wzdłuż i z obu połówek każdej wydrążamy nieco środka, aby w bułkach zmieściło się jak najwięcej mięsa.
7.PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI:
Na koniec wrzucamy zarówno mięso, jak i warzywa na patelnię i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty.
8.DODAJEMY POŁOWĘ SERA:
Na patelnię wrzucamy połowę startego sera i szybko mieszamy.
9.SKŁADAMY KANAPKI:
Do bułek przekładamy mięso z warzywami i serem. Na koniec posypujemy wszystko dodatkową porcją sera. Gotowe!
Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Paprykę myjemy i wyciągamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na małym ogniu, aby delikatnie się zrumieniła. Potem dorzucamy paprykę i czosnek i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Po usmażeniu przekładamy warzywa do miseczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Wyciągamy mięso z zamrażalnika, a potem przechodzimy do jego krojenia. Kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plastry.

4

ŚCIERAMY SER

Ścieramy ser na tarce.

5

SMAŻYMY MIĘSO

Zaczynamy smażyć mięso na rozgrzanej patelni z połową łyżeczki oleju i na małym ogniu. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Mieszamy i rozdrabniamy mięso łopatką na mniejsze kawałki. Każdą partię smażymy po 4-5 minut i przekładamy do miseczki.

6

PRZYGOTOWUJEMY BUŁKI

Nacinamy bułki wzdłuż i z obu połówek każdej wydrążamy nieco środka, aby w bułkach zmieściło się jak najwięcej mięsa.

7

PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI

Na koniec wrzucamy zarówno mięso, jak i warzywa na patelnię i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty.

8

DODAJEMY POŁOWĘ SERA

Na patelnię wrzucamy połowę startego sera i szybko mieszamy.

9

SKŁADAMY KANAPKI

Do bułek przekładamy mięso z warzywami i serem. Na koniec posypujemy wszystko dodatkową porcją sera. Gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3440,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1146,9 kcal

🥑

Tłuszcz

60,2 g

🌾

Węglowodany

72 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

76,6 g

Podobne przepisy