lamotek.pl

Deser w stylu dubajskim • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na trochę słodkości. Przygotuj sobie deser dubajski, będący doskonałym połączeniem smaków pistacji, płatków kukurydzianych, pysznej mlecznej czekolady i borówek amerykańskich. Sprawdź, jakie to proste!

Deser w stylu dubajskim

Czas na trochę słodkości. Przygotuj sobie deser dubajski, będący doskonałym połączeniem smaków pistacji, płatków kukurydzianych, pysznej mlecznej czekolady i borówek amerykańskich. Sprawdź, jakie to proste!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

krem pistacjowy - 190 g
płatki kukurydziane - 60 g
czekolada mleczna - 100 g
borówki - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z PŁATKAMI:
W misce kruszymy płatki kukurydziane, dodajemy do nich krem pistacjowy i mieszamy do połączenia składników.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie ją studzimy, aby w momencie użycia nie była gorąca.
3.PRZYGOTOWUJEMY DESER:
W szklankach układamy kolejno: krem pistacjowy z płatkami kukurydzianymi, roztopioną czekoladę, garść borówek. Powtarzamy czynność, układając drugą taką samą warstwę. Po tym na sam wierzch nakładamy jeszcze warstwę kremu pistacjowego z płatkami kukurydzianymi.
Deser w stylu dubajskim

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z PŁATKAMI

W misce kruszymy płatki kukurydziane, dodajemy do nich krem pistacjowy i mieszamy do połączenia składników.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie ją studzimy, aby w momencie użycia nie była gorąca.

3

PRZYGOTOWUJEMY DESER

W szklankach układamy kolejno: krem pistacjowy z płatkami kukurydzianymi, roztopioną czekoladę, garść borówek. Powtarzamy czynność, układając drugą taką samą warstwę. Po tym na sam wierzch nakładamy jeszcze warstwę kremu pistacjowego z płatkami kukurydzianymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2033,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1016,6 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

96,2 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

25,9 g

Podobne przepisy