lamotek.pl

Pstrąg z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Pstrąg z grzybami

Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
boczek wędzony - 100 g
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 4 łyżki
mąka pszenna - 250 g
natka pietruszki - 10 g
olej - 2 łyżki
pieczarka - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
piekarnik nagrzany do 180°C naczynie żaroodporne wykałaczki
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach masła.
3.POZOSTAŁE MASŁO ROZGRZEWAMY:
na patelni, podsmażamy na nim pokrojone w kostkę boczek i cebulę .
4.POD KONIEC SMAŻENIA:
dodajemy pieczarki i czosnek .
5.CHWILĘ JESZCZE RAZEM:
smażymy, siekamy drobno i dodajemy pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
6.TUSZKI PSTRĄGA MYJEMY:
i dokładnie osuszamy.
7.PRÓSZYMY PIEPRZEM I:
solą.
8.DO ŚRODKA KAŻDEJ:
ryby wkładamy farsz, brzegi ryby spinamy wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął ze środka.
9.PRÓSZYMY RYBY MĄKĄ:
i smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.
10.PODSMAŻONE RYBY PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do i pieczemy ok. 15 MINUT.:
Pstrąg z grzybami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

piekarnik nagrzany do 180°C naczynie żaroodporne wykałaczki

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na rumiano na 2 łyżkach masła.

3

POZOSTAŁE MASŁO ROZGRZEWAMY

na patelni, podsmażamy na nim pokrojone w kostkę boczek i cebulę .

4

POD KONIEC SMAŻENIA

dodajemy pieczarki i czosnek .

5

CHWILĘ JESZCZE RAZEM

smażymy, siekamy drobno i dodajemy pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

6

TUSZKI PSTRĄGA MYJEMY

i dokładnie osuszamy.

7

PRÓSZYMY PIEPRZEM I

solą.

8

DO ŚRODKA KAŻDEJ

ryby wkładamy farsz, brzegi ryby spinamy wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął ze środka.

9

PRÓSZYMY RYBY MĄKĄ

i smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią.

10

PODSMAŻONE RYBY PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do i pieczemy ok. 15 MINUT.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3640,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

910,2 kcal

🥑

Tłuszcz

47,6 g

🌾

Węglowodany

57,8 g

🥬

Błonnik

65,7 g

💪

Białko

65,7 g

Podobne przepisy