lamotek.pl

Sałatka z kwiatem bananowca • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Sałatka z kwiatem bananowca

Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 1 szt.
ocet - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sałata rzymska - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
woda - 2 l
kolendra świeża - 22 g
orzechy ziemne niesolone - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sezam biały - 3 łyżki
kwiat bananowca - 25 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sos sojowy - 3 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KWIAT BANANOWCA:
Wodę łączymy z octem w dużej misce. Przed krojeniem kwiatu bananowca nóż smarujemy olejem, gdyż kwiat puszcza kleisty sok. Z kwiatów bananowca zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście – pozostawiamy je do podania sałatki. Gdy dostaniemy się już do bladożółtego środka, odcinamy z niego grubszą łodyżkę, a pozostałą część kroimy w cienkie plastry. Pokrojony kwiat bananowca od razu wrzucamy do wody z octem, aby nie ściemniał.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Sezam prażymy na suchej patelni, orzeszki ziemne kroimy drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
W miseczce łączymy sos sojowy z syropem z agawy i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Całość mieszamy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Pokrojone kwiaty bananowca odcedzamy i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Sałatkę układamy na liściach kwiatu bananowca, posypujemy sezamem, orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
Sałatka z kwiatem bananowca

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KWIAT BANANOWCA

Wodę łączymy z octem w dużej misce. Przed krojeniem kwiatu bananowca nóż smarujemy olejem, gdyż kwiat puszcza kleisty sok. Z kwiatów bananowca zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście – pozostawiamy je do podania sałatki. Gdy dostaniemy się już do bladożółtego środka, odcinamy z niego grubszą łodyżkę, a pozostałą część kroimy w cienkie plastry. Pokrojony kwiat bananowca od razu wrzucamy do wody z octem, aby nie ściemniał.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Sezam prażymy na suchej patelni, orzeszki ziemne kroimy drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W miseczce łączymy sos sojowy z syropem z agawy i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Całość mieszamy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pokrojone kwiaty bananowca odcedzamy i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Sałatkę układamy na liściach kwiatu bananowca, posypujemy sezamem, orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

577,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

96,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6 g

🌾

Węglowodany

8,3 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy