lamotek.pl

Puszyste pianki w czekoladzie • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Puszyste pianki w czekoladzie

Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
czekolada mleczna - 200 g
jajko - 4 szt.
wanilia - 3 g
woda - 50 ml
żelatyna - 4 łyżeczki
espresso - 75 ml
czekolada deserowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAWOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii. Białka podbijamy. Cały czas ubijając białka, dolewamy do nich stopniowo gorący syrop cukrowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z espresso. Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodajemy do nich żelatynę połączoną z espresso i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
2.ZANURZAMY PUSZYSTE PIANKI W CZEKOLADZIE:
Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy (zobacz trik). Czekoladę rozsmarowujemy na folii i układamy na wierzchu pianek, tak samo postępujemy z drugą stroną. Nóż rozgrzewamy nad ogniem i kroimy pianki w dowolne kształty. Każdy kawałek zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i wlewamy do niego czekoladę. Odcinamy końcówkę i dekorujemy pianki. Ponownie umieszczamy w lodówce.
Puszyste pianki w czekoladzie

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAWOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii. Białka podbijamy. Cały czas ubijając białka, dolewamy do nich stopniowo gorący syrop cukrowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z espresso. Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodajemy do nich żelatynę połączoną z espresso i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.

2

ZANURZAMY PUSZYSTE PIANKI W CZEKOLADZIE

Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy (zobacz trik). Czekoladę rozsmarowujemy na folii i układamy na wierzchu pianek, tak samo postępujemy z drugą stroną. Nóż rozgrzewamy nad ogniem i kroimy pianki w dowolne kształty. Każdy kawałek zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i wlewamy do niego czekoladę. Odcinamy końcówkę i dekorujemy pianki. Ponownie umieszczamy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3134 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,7 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy