lamotek.pl

Pstrąg grillowany w papilotach • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.

Pstrąg grillowany w papilotach

Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
pomarańcza - 3 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
cukier trzcinowy - 40 g
imbir świeży - 10 g
pieprz biały - 1 szczypta
mix sałat - 150 g
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet winny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 9 łyżek
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ:
aluminiową.
2.MARYNATA 40 G:
cukru trzcinowego wrzucamy do moździerza wraz ze startym na drobnych oczkach tarki imbirem i skórką z cytryny , ucieramy, dodajemy soli i mielonego białego pieprzu, trochę soku z cytryny, całość ucieramy.
3.PRZEKŁADAMY MARYNATĘ DO:
salaterki.
4.POMARAŃCZE FILETUJEMY (WYCINAMY:
z nich segmenty, bez błonek).
5.DO MARYNATY DODAJEMY:
segmenty pomarańczy .
6.PĘCZEK POSIEKANEJ KOLENDRY:
wrzucamy do miski z marynatą i pomarańczami, dodajemy ponownie soli i białego pieprzu, całość delikatnie mieszamy.
7.PSTRĄGI PATROSZYMY, FILETUJEMY,:
pozbawiamy głów, ogonów oraz łusek i dzielimy na mniejsze części tak, aby w sumie mieć 16 kawałków ryby.
8.Z FOLII ALUMINIOWEJ:
urywamy płaty, smarujemy oliwą z oliwek, na płat folii kładziemy po 4 kawałki pstrąga (skórą do folii), rybę doprawiamy białym pieprzem i solą.
9.SEGMENTY POMARAŃCZY WYJMUJEMY:
z marynaty i razem z niewielką ilością soku układamy na kawałkach ryby.
10.ZAMYKAMY PAPILOTKĘ Z:
folii aluminiowej (zawijamy boki i spód, tak by była szczelna).
11.DO PAPILOTKI WLEWAMY:
sok z pomarańczy i cytryny.
12.BARDZO DELIKATNIE ZWIJAJMY:
(sok w kieszonce musi zacząć się gotować).
13.TAK PRZYGOTOWANE PAPILOTKI:
układamy na grillu.
14.WINEGRET SÓL, PIEPRZ,:
musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.
15.TAK PRZYGOTOWANYM WINEGRETEM:
polewamy miks sałat.
16.JAK PODAWAĆ PAPILOTKI:
ściągamy z grilla i układamy na talerzach.
Pstrąg grillowany w papilotach

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ

aluminiową.

2

MARYNATA 40 G

cukru trzcinowego wrzucamy do moździerza wraz ze startym na drobnych oczkach tarki imbirem i skórką z cytryny , ucieramy, dodajemy soli i mielonego białego pieprzu, trochę soku z cytryny, całość ucieramy.

3

PRZEKŁADAMY MARYNATĘ DO

salaterki.

4

POMARAŃCZE FILETUJEMY (WYCINAMY

z nich segmenty, bez błonek).

5

DO MARYNATY DODAJEMY

segmenty pomarańczy .

6

PĘCZEK POSIEKANEJ KOLENDRY

wrzucamy do miski z marynatą i pomarańczami, dodajemy ponownie soli i białego pieprzu, całość delikatnie mieszamy.

7

PSTRĄGI PATROSZYMY, FILETUJEMY,

pozbawiamy głów, ogonów oraz łusek i dzielimy na mniejsze części tak, aby w sumie mieć 16 kawałków ryby.

8

Z FOLII ALUMINIOWEJ

urywamy płaty, smarujemy oliwą z oliwek, na płat folii kładziemy po 4 kawałki pstrąga (skórą do folii), rybę doprawiamy białym pieprzem i solą.

9

SEGMENTY POMARAŃCZY WYJMUJEMY

z marynaty i razem z niewielką ilością soku układamy na kawałkach ryby.

10

ZAMYKAMY PAPILOTKĘ Z

folii aluminiowej (zawijamy boki i spód, tak by była szczelna).

11

DO PAPILOTKI WLEWAMY

sok z pomarańczy i cytryny.

12

BARDZO DELIKATNIE ZWIJAJMY

(sok w kieszonce musi zacząć się gotować).

13

TAK PRZYGOTOWANE PAPILOTKI

układamy na grillu.

14

WINEGRET SÓL, PIEPRZ,

musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.

15

TAK PRZYGOTOWANYM WINEGRETEM

polewamy miks sałat.

16

JAK PODAWAĆ PAPILOTKI

ściągamy z grilla i układamy na talerzach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2612,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

653,2 kcal

🥑

Tłuszcz

36,8 g

🌾

Węglowodany

27,7 g

🥬

Błonnik

55,9 g

💪

Białko

55,9 g

Podobne przepisy

Pstrąg grillowany w papilotach - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl