lamotek.pl

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu

Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 180 g
jajko - 3 szt.
masło - 90 g
maślanka - 250 ml
olej - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 125 g
limonka - 2 szt.
mąka pszenna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY CIASTO NA GOFRY:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. 75 g masła miksujemy ze 100 g cukru, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy stopniowo żółtka i maślankę, stale miksując. Dodajemy wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite białka, ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z LIMONKI:
Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Rozpuszczamy pozostały cukier, sok z limonki, resztę masła i lekko karmelizujemy. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy skórkę z limonki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.PIECZEMY GOFRY:
Pieczemy prostokątne gofry w natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z sosem.
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY CIASTO NA GOFRY

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. 75 g masła miksujemy ze 100 g cukru, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy stopniowo żółtka i maślankę, stale miksując. Dodajemy wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite białka, ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z LIMONKI

Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Rozpuszczamy pozostały cukier, sok z limonki, resztę masła i lekko karmelizujemy. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy skórkę z limonki i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3

PIECZEMY GOFRY

Pieczemy prostokątne gofry w natłuszczonej gofrownicy. Podajemy z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2992 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

44,6 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl