lamotek.pl

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
soczewica czerwona - 300 g
bulion warzywny - 1 l
Ajwar - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI:
Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Dodajemy ją, wraz z czosnkiem i papryczką chili, do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Do rozdrobnionych składników (pamiętajmy, aby zgarnąć je ze ścianek urządzenia po rozdrobnieniu) dolewamy oliwę i podsmażamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Po podsmażeniu składników do pojemnika miksującego dodajemy soczewicę i bulion. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 120°C / obroty 1.W ostatnich minutach gotowania do zupy, przez otwór w pokrywie, dodajemy ajwar. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Gorącą zupę przelewamy do misek i podajemy ją oprószoną posiekaną natką pietruszki i skropioną oliwą.
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Dodajemy ją, wraz z czosnkiem i papryczką chili, do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych składników (pamiętajmy, aby zgarnąć je ze ścianek urządzenia po rozdrobnieniu) dolewamy oliwę i podsmażamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temp. 120°C / obroty 1, bez miarki.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Po podsmażeniu składników do pojemnika miksującego dodajemy soczewicę i bulion. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 120°C / obroty 1.W ostatnich minutach gotowania do zupy, przez otwór w pokrywie, dodajemy ajwar. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Gorącą zupę przelewamy do misek i podajemy ją oprószoną posiekaną natką pietruszki i skropioną oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1591,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy