Warzywa stir-fry po tajsku • przepis • składniki • przygotowanie
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWY MIESZAMY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Miękką, wewnętrzną część trawy cytrynowej wyjmujemy z włóknistych liści zewnętrznych i drobno siekamy z przygotowanymi składnikami. Mieszamy z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem wyciśniętym z limonki.
KROIMY WARZYWA
Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Pieczarki oczyszczamy, większe grzyby kroimy ewentualnie na pół. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na pół. Groszek kroimy na pół.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Grzyby i kolby kukurydzy smażymy w woku lub na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3–4 minuty, mieszając. Wyjmujemy. Łodygi kapusty pak choi i cebule dymki smażymy na 1–2 łyżkach oleju przez 3 minuty, mieszając, również wyjmujemy. Liście pak choi i groszek cukrowy podsmażamy na pozostałym oleju przez 1–2 minuty, mieszając. Dolewamy sos, dodajemy ponownie pozostałe warzywa i gotujemy przez 2–3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, warzywa zagęszczamy według uznania i doprawiamy do smaku pozostałym sosem sojowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1714,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
571,4 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
79,5 g
Błonnik
5,2 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!