Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
POTRAWKA CYTRYNY MYJEMY,
suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka.
DODAJEMY OKOŁO 40
g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn).
PODGOTOWUJEMY PRZEZ OKOŁO
10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
CEBULE OBIERAMY I
kroimy w piórka.
PAPRYKĘ KROIMY NA
pół i usuwamy gniazda nasienne.
NASTĘPNIE KROIMY JĄ
na ćwiartki i usuwamy białe błonki. ĆWIARTKI PAPRYKI KROIMY: w paski.
5 ZĄBKÓW CZOSNKU
przeciskamy przez praskę.
CEBULĘ, CZOSNEK I
paprykę odstawiamy na bok.
MIĘSO GULASZOWE DOPRAWIAMY
pieprzem i solą.
W GARNKU, KTÓRY
możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
GDY MIĘSO SIĘ
podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek.
MIESZAMY, UWAŻAJĄC, BY
warzywa nie przypaliły się.
GDY WARZYWA JUŻ
się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
WSZYSTKO MIESZAMY I
uważamy, żeby się nie przypaliło.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
miodu i 250 ml bulionu. MIESZAMY.
JEŻELI SMAŻYLIŚMY NA
patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 MINUT.
PO 45 MINUTACH
sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
SIEKAMY 3 GAŁĄZKI
tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry.
WYCISKAMY SOK Z
cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
JEŚLI SOS ZGĘSTNIAŁ,
dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY,
żeby mięso się nie rozpadło.
JEŚLI SOS ZBYT
mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1852,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
35 g
Błonnik
40,6 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Na chłodne wieczory, bez względu na porę roku! Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą rozgrzeje Cię zawsze, kiedy tego potrzebujesz, i pozwoli znaleźć chwilę spokoju i relaksu.

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.