lamotek.pl

Gofry bananowe z polewą czekoladową • przepis • składniki • przygotowanie

Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Gofry bananowe z polewą czekoladową

Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 250 g
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 50 ml
olej słonecznikowy - 50 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 g
mąka pszenna - 200 g
cukier brązowy - 3 łyżeczki
czekolada gorzka - 50 g
wanilia - 1,5 g
śmietana 30% - 350 g
cukier puder - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Banan obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, śmietanę i mleko, całość mieszamy trzepaczką. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę bananową i mieszamy, następnie dodajemy mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu łączymy całość z ubitymi białkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
2.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Czekoladę siekamy. 250 g śmietanki ubijamy na sztywno wraz z brązowym cukrem i nasionkami z laski wanilii. Schładzamy w lodówce. Pozostałą śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Sos trzymamy w ciepłym miejscu.
3.PIECZEMY GOFRY:
Ciasto ponownie mieszamy i w lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry, jeden po drugim. Trzymamy w ciepłym miejscu aż do momentu upieczenia wszystkich gofrów. Gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego.
Gofry bananowe z polewą czekoladową

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Banan obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, śmietanę i mleko, całość mieszamy trzepaczką. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę bananową i mieszamy, następnie dodajemy mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu łączymy całość z ubitymi białkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.

2

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Czekoladę siekamy. 250 g śmietanki ubijamy na sztywno wraz z brązowym cukrem i nasionkami z laski wanilii. Schładzamy w lodówce. Pozostałą śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Sos trzymamy w ciepłym miejscu.

3

PIECZEMY GOFRY

Ciasto ponownie mieszamy i w lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry, jeden po drugim. Trzymamy w ciepłym miejscu aż do momentu upieczenia wszystkich gofrów. Gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3796 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy