lamotek.pl

Potrawka z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

Potrawka z kurczaka

To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 500 ml
cytryna - 0,5 szt.
marchew - 2 szt.
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
groszek, mrożony - 70 g
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż długoziarnisty - 400 g
sól - 1 szczypta
kurczak udko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę. Kiedy zawartość patelni zacznie się pienić, wlewamy ciepły bulion i cały czas mieszamy, aż całość nieco zgęstnieje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną bulionu lub wody.
2.GOTUJEMY POTRAWKĘ:
Marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z mrożonym groszkiem i mięsem obranym z udek kurczaka. Całość gotujemy ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
3.PODAJEMY DANIE:
Potrawkę z kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy natką pietruszki.
Potrawka z kurczaka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę. Kiedy zawartość patelni zacznie się pienić, wlewamy ciepły bulion i cały czas mieszamy, aż całość nieco zgęstnieje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną bulionu lub wody.

2

GOTUJEMY POTRAWKĘ

Marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z mrożonym groszkiem i mięsem obranym z udek kurczaka. Całość gotujemy ok. 5 minut, aż groszek będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

3

PODAJEMY DANIE

Potrawkę z kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2369,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

91,9 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy