lamotek.pl

Chlebek bezglutenowy, ryżowy • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy

Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżki
drożdże suszone - 15 g
woda - 300 ml
mąka ryżowa - 360 g
nasiona chia - 20 g
siemię lniane, całe - 20 g
oliwa z oliwek - 30 ml
nasiona słonecznika - 20 g
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB:
W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY CHLEB:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.
Chlebek bezglutenowy, ryżowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB

W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY CHLEB

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1918,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

47,0 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy