lamotek.pl

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami

Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
masło - 50 g
mąka pszenna - 150 g
mąka ziemniaczana - 25 g
mleko 3,2% - 125 ml
woda - 125 ml
cukier puder - 30 g
serek homogenizowany waniliowy - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 0,3 l
cukier - 50 g
wino czerwone - 50 ml
malina - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO PTYSIOWE WODĘ,:
mleko i masło gotujemy.
2.MĄKĘ PSZENNĄ I:
ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników.
3.CIASTO CAŁY CZAS:
energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund.
4.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
miski od miksera i odstawiamy na ok.
5.25-30 MINUT, BY:
lekko ostygło.
6.NASTĘPNIE, ZA POMOCĄ:
miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
7.CIASTO MIKSUJEMY NA:
średnich obrotach.
8.KOLEJNE JAJKA DODAJEMY:
pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem.
9.UWAŻNIE OBSERWUJEMY KONSYSTENCJĘ:
przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń.
10.JEŚLI PO DODANIU:
4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.
11.BLASZKĘ SMARUJEMY TŁUSZCZEM:
i prószymy mąką.
12.NA TAK PRZYGOTOWANĄ:
blaszkę szprycujemy rozetki.
13.JEŻELI PTYSIE MAJĄ:
być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 CM.
14.JEŻELI MAJĄ BYĆ:
pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.
15.PIECZEMY 25-30 MINUT:
w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.
16.PO UPIECZENIU OD:
razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
17.UBITA ŚMIETANKA MOCNO:
schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
18.SOS ŁĄCZYMY ZE:
sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.
19.UPIECZONE KORPUSY PTYSIOWE:
przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao.
20.MOŻNA NA TALERZYKU:
dodatkowo podać sos.
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO PTYSIOWE WODĘ,

mleko i masło gotujemy.

2

MĄKĘ PSZENNĄ I

ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników.

3

CIASTO CAŁY CZAS

energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund.

4

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

miski od miksera i odstawiamy na ok.

5

25-30 MINUT, BY

lekko ostygło.

6

NASTĘPNIE, ZA POMOCĄ

miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.

7

CIASTO MIKSUJEMY NA

średnich obrotach.

8

KOLEJNE JAJKA DODAJEMY

pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem.

9

UWAŻNIE OBSERWUJEMY KONSYSTENCJĘ

przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń.

10

JEŚLI PO DODANIU

4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.

11

BLASZKĘ SMARUJEMY TŁUSZCZEM

i prószymy mąką.

12

NA TAK PRZYGOTOWANĄ

blaszkę szprycujemy rozetki.

13

JEŻELI PTYSIE MAJĄ

być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 CM.

14

JEŻELI MAJĄ BYĆ

pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

15

PIECZEMY 25-30 MINUT

w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.

16

PO UPIECZENIU OD

razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

17

UBITA ŚMIETANKA MOCNO

schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.

18

SOS ŁĄCZYMY ZE

sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

19

UPIECZONE KORPUSY PTYSIOWE

przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao.

20

MOŻNA NA TALERZYKU

dodatkowo podać sos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2745,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl