lamotek.pl

Jajka faszerowane pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIECZARKI:
Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy, aż odparuje z nich płyn.
2.SIEKAMY JAJKA:
Ugotowane na twardo jajka w skorupkach kroimy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki oddzielamy je od skorupek. Skorupki odkładamy.
3.PRZEKŁADAMY FARSZ DO SKORUPEK:
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy skorupki jaj. Farsz delikatnie ugniatamy z wierzchu.
4.PANIERUJEMY I SMAŻYMY JAJKA:
Faszerowane jajka moczymy w jajku roztrzepanym w miseczce, a następnie obtaczamy w bułce tartej od strony farszu.
5.PODAJEMY JAJKA:
Gotowe jajka podajemy w misce wypełnionej sianem.
Jajka faszerowane pieczarkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy, aż odparuje z nich płyn.

2

SIEKAMY JAJKA

Ugotowane na twardo jajka w skorupkach kroimy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki oddzielamy je od skorupek. Skorupki odkładamy.

3

PRZEKŁADAMY FARSZ DO SKORUPEK

Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy skorupki jaj. Farsz delikatnie ugniatamy z wierzchu.

4

PANIERUJEMY I SMAŻYMY JAJKA

Faszerowane jajka moczymy w jajku roztrzepanym w miseczce, a następnie obtaczamy w bułce tartej od strony farszu.

5

PODAJEMY JAJKA

Gotowe jajka podajemy w misce wypełnionej sianem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

711,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

19,3 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl