lamotek.pl

Kociołek myśliwski z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Kociołek myśliwski z piekarnika

Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa myśliwska - 250 g
mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
kapusta kiszona - 1 kg
burak - 4 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek główka - 10 ząbków
miód lipowy - 2 łyżki
sok z kapusty kiszonej - 200 ml
woda - 100 ml
majeranek - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
olej -
sól -
pieprz biały -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.
2.SMAŻYMY KARKÓWKĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.
3.PODSMAŻAMY KAPUSTĘ:
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.
4.UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU:
Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.
5.WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA:
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.
Kociołek myśliwski z piekarnika

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Karkówkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Buraki obieramy i kroimy w dość długie i cienkie paski.

2

SMAŻYMY KARKÓWKĘ

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy karkówkę. Mięso smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Do usmażonej karkówki dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość podsmażamy, aż cebula zmięknie, i przekładamy do miski.

3

PODSMAŻAMY KAPUSTĘ

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dajemy dwie duże łyżki miodu, kiszoną kapustę i pozostałą słodką i ostrą paprykę. Całość podsmażamy przez ok. 2-3 minuty.

4

UKŁADAMY WARSTWY W KOCIOŁKU

Na dno naczynia wykładamy kolejno: ⅓ kapusty, połowę karkówki, połowę kiełbasy, połowę buraków, kolejną ⅓ kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasy, buraków i ostatnią ⅓ kiszonej kapusty. Całość zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i wodą.

5

WKŁADAMY KOCIOŁEK DO PIEKARNIKA

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2933,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,7 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

38,6 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

58,1 g

Podobne przepisy

Kociołek myśliwski z piekarnika - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl