Placek brzoskwiniowy z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY BLACHĘ W
rozmiarze 35x25 cm Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę.
MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ
sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok.
MASŁO UCIERAMY ZA
pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OBROTY
miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ
mąki i jogurtu oraz mleko. MIESZAMY.
POŁOWĘ TAK PRZYGOTOWANEGO
ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.
CIASTO POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ
ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut.
UPIECZONE CIASTO ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5160 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!