Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ NA PUDDING
Z ziaren wyjmujemy nasiona kardamonu i ucieramy drobno w moździerzu. Zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy ryż i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, a płyn prawie całkowicie się wchłonie. Ryż na mleku zdejmujemy z ognia i studzimy przez 15 minut.
NAKŁADAMY PORCJE PUDDINGU
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w ciepłym ryżu z mlekiem i studzimy przez kolejne ok. 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, pudding ryżowy przekładamy do 6 filiżanek lub foremek (po ok. 200 ml) wypłukanych zimną wodą. Wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MANGO I TRUSKAWEK
Przed podaniem mango obieramy, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy w cienkie plasterki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i miód mieszamy, skrapiamy nim owoce i pozostawiamy na chwilę aż do przegryzienia się smaków. Pudding ryżowy przekładamy na talerze i podajemy z sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2161,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
360,3 kcal
Tłuszcz
11,2 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
10,1 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marry me chicken z orzo
Potrawka z kurczaka w nowej odsłonie, tak dobrej, że według legendy może wywoływać chęć oświadczyn! Przygotuj aromatyczne marry me chicken z orzo, suszonymi pomidorami i parmezanem.

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!