Pieczone jabłka z bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Orzechy włoskie i pistacje delikatnie kruszymy lub grubo siekamy. Morele, daktyle, imbir siekamy. Banana kroimy w kostkę. Orzechy i owoce dodajemy do masła. Doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Zagotowujemy. Farsz ściągamy z ognia i dodajemy musli. Mieszamy.
FASZERUJEMY JABŁKA
Z jabłek ścinamy górę, środek wydrążamy. Faszerujemy jabłka i przykrywamy odciętą częścią.
PIECZEMY JABŁKA
Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wlewamy na blachę odrobinę wody. Blachę z jabłkami wkładamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1978,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
329,8 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Makaron z sosem grzybowym
Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.