lamotek.pl

Pasta kokosowa na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Pasta kokosowa na słodko

Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 50 g
mleczko kokosowe - 5 łyżek
olej kokosowy - 3 łyżki
wiórki kokosowe - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY PASTĘ KOKOSOWĄ:
Do malaksera wsypujemy wiórki, dodajemy roztopioną białą czekoladę i 5 łyżek stałej części mleczka kokosowego. Całość miksujemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy więcej mleczka kokosowego. Następnie dodajemy olej kokosowy i ponownie miksujemy. W przypadku, gdy masa nadal jest za sucha, ponownie dodajemy mleczko kokosowe.
2.PRZEKŁADAMY PASTĘ DO SŁOIKA:
Kiedy masa będzie miała właściwą konsystencję, przekładamy ją do słoika i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną pastę kokosową możemy przechowywać w lodówce przez ok. tydzień.
Pasta kokosowa na słodko

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY PASTĘ KOKOSOWĄ

Do malaksera wsypujemy wiórki, dodajemy roztopioną białą czekoladę i 5 łyżek stałej części mleczka kokosowego. Całość miksujemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy więcej mleczka kokosowego. Następnie dodajemy olej kokosowy i ponownie miksujemy. W przypadku, gdy masa nadal jest za sucha, ponownie dodajemy mleczko kokosowe.

2

PRZEKŁADAMY PASTĘ DO SŁOIKA

Kiedy masa będzie miała właściwą konsystencję, przekładamy ją do słoika i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną pastę kokosową możemy przechowywać w lodówce przez ok. tydzień.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1336,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

222,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

17 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy