lamotek.pl

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 24 g
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 3 szt.
imbir świeży - 30 g
masło - 20 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
ryż basmati - 100 g
kolendra świeża - 22 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 5 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 750 g
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WOK LUB:
głęboką patelnię Przygotowanie Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa.
2.DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ CYNAMONU,:
dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
3.BAZYLIĘ SIEKAMY I:
dodajemy do mięsa.
4.OSTRĄ PAPRYCZKĘ ROZCINAMY:
i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. DODAJEMY DO: mięsa.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM:
i solą, a następnie zagniatamy dłonią.
6.NA TALERZ WLEWAMY:
odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa.
7.PODSYPUJEMY JE RESZTĄ:
mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 ŁYŻKI OLEJU: słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło.
8.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
9.JEDNĄ SZALOTKĘ KROIMY:
w półtalarki.
10.MIAŻDŻYMY 3 ZĄBKI:
czosnku, odstawiamy razem z szalotką.
11.NA CZOSNEK I:
szalotkę ścieramy świeży imbir.
12.PULPECIKI CHWILĘ SMAŻYMY,:
odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. WYKŁADAMY NA: talerz.
13.W TYM SAMYM:
woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
14.RYŻ GOTUJEMY WG:
opisu na opakowaniu, pod przykryciem.
15.2 ŚWIEŻE OSTRE:
papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy.
16.SZALOTKĘ, CZOSNEK, IMBIR:
i papryczkę wrzucamy na patelnię. MIESZAMY.
17.DODAJEMY POMIDORY PELATI,:
1 puszkę mleczka kokosowego.
18.DODAJEMY 2 ŁYŻKI:
sosu sojowego japońskiego.
19.PULPECIKI WKŁADAMY NA:
wok z sosem, delikatnie mieszamy.
20.GOTUJEMY OK.:
5-8 MINUT.
21.SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA:
świeżej kolendry. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: ryż.
22.JAK PODAWAĆ CHWILKĘ:
przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. MIESZAMY.
23.PULPECIKI PRZEKŁADAMY WRAZ:
z sosem do miski.
24.RYŻ PRZEKŁADAMY DO:
mniejszych miseczek.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WOK LUB

głęboką patelnię Przygotowanie Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa.

2

DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ CYNAMONU,

dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

3

BAZYLIĘ SIEKAMY I

dodajemy do mięsa.

4

OSTRĄ PAPRYCZKĘ ROZCINAMY

i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. DODAJEMY DO: mięsa.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM

i solą, a następnie zagniatamy dłonią.

6

NA TALERZ WLEWAMY

odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa.

7

PODSYPUJEMY JE RESZTĄ

mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 ŁYŻKI OLEJU: słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło.

8

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.

9

JEDNĄ SZALOTKĘ KROIMY

w półtalarki.

10

MIAŻDŻYMY 3 ZĄBKI

czosnku, odstawiamy razem z szalotką.

11

NA CZOSNEK I

szalotkę ścieramy świeży imbir.

12

PULPECIKI CHWILĘ SMAŻYMY,

odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. WYKŁADAMY NA: talerz.

13

W TYM SAMYM

woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.

14

RYŻ GOTUJEMY WG

opisu na opakowaniu, pod przykryciem.

15

2 ŚWIEŻE OSTRE

papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy.

16

SZALOTKĘ, CZOSNEK, IMBIR

i papryczkę wrzucamy na patelnię. MIESZAMY.

17

DODAJEMY POMIDORY PELATI,

1 puszkę mleczka kokosowego.

18

DODAJEMY 2 ŁYŻKI

sosu sojowego japońskiego.

19

PULPECIKI WKŁADAMY NA

wok z sosem, delikatnie mieszamy.

20

GOTUJEMY OK.

5-8 MINUT.

21

SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA

świeżej kolendry. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: ryż.

22

JAK PODAWAĆ CHWILKĘ

przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. MIESZAMY.

23

PULPECIKI PRZEKŁADAMY WRAZ

z sosem do miski.

24

RYŻ PRZEKŁADAMY DO

mniejszych miseczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3470,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

867,7 kcal

🥑

Tłuszcz

59,7 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

39,9 g

💪

Białko

39,9 g

Podobne przepisy