lamotek.pl

Tarta z czerstwego pieczywa • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!

Tarta z czerstwego pieczywa

Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 1 szt.
masło - 2 łyżki
jajko - 6 szt.
kiełbasa salami - 6 plastrów
śmietana 18% - 4 łyżki
ser feta - 10 g
szczypiorek - 0,5 pęczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY SPÓD TARTY:
Bagietkę kroimy na 12 cienkich kromek i każdą z nich smarujemy z obu stron masłem. Tak przygotowane kromki układamy na spodzie i bokach patelni tak, aby pokryły całą ich powierzchnię. Następnie całość pieczemy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
W misce bełtamy jajka z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy do nich śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na podpieczonym spodzie tarty układamy plastry salami i zalewamy je masą jajeczną. Na wierzch kruszymy ser feta i posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.
3.PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 12-15 minut. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, z ulubionymi dodatkami.
Tarta z czerstwego pieczywa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY SPÓD TARTY

Bagietkę kroimy na 12 cienkich kromek i każdą z nich smarujemy z obu stron masłem. Tak przygotowane kromki układamy na spodzie i bokach patelni tak, aby pokryły całą ich powierzchnię. Następnie całość pieczemy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

W misce bełtamy jajka z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy do nich śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na podpieczonym spodzie tarty układamy plastry salami i zalewamy je masą jajeczną. Na wierzch kruszymy ser feta i posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.

3

PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 12-15 minut. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1283,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,7 kcal

🥑

Tłuszcz

37,9 g

🌾

Węglowodany

40,9 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy