Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY JAGNIĘCINĘ
Jagnięcinę myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy na kawałki. Mieszamy z mieszanką przyprawową i cynamonem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Włoszczyznę i marchew oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY GULASZ
Jagnięcinę mocno podsmażamy porcjami w niewielkiej ilości gorącego oleju przez 5 minut, mieszając, solimy i odkładamy na bok. Cebulę i włoszczyznę podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, a następnie dolewamy wywar. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i mięso, dorzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 75 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodajemy więcej wywaru.
DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. Ciecierzycę dodajemy, gdy minie wskazany czas duszenia, i dusimy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus lub chlebem pita.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1441,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
180,2 kcal
Tłuszcz
4,9 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!