Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZANKĘ RYŻU WRZUCAMY
razem z przyprawą curry do gotującej się, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
FASOLKĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY
na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-12 minut, w zależności od grubości.
RYŻ I FASOLKĘ
odcedzamy, osączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
GREJPFRUTY OBIERAMY, USUWAJĄC
również białą, wewnętrzną skórkę.
FILETY WYKRAWAMY Z
błonek, zbierając sok.
POZOSTAŁY MIĄŻSZ DOBRZE
wyciskamy.
SZALOTKĘ I IMBIR
obieramy i drobno kroimy.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z oliwą z oliwek, około 5 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego, miodem, solą i pieprzem.
MIESZAMY Z RYŻEM
i fasolą i marynujemy pod przykryciem minimum przez 1 godzinę.
FILETY Z GREJPFRUTA
wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
SAŁATĘ CZYŚCIMY, MYJEMY,
suszymy i rwiemy na kawałki.
FILETY Z GREJPFRUTA
łączymy z sałatą i doprawiamy.
SER KOZI KRUSZYMY
i posypujemy nim sałatę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
WSKAZÓWKA
ZAMIAST GREJPFRUTA: do przygotowania sałatki możemy użyć również pomelo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1460,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
486,9 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
65,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.