Gołąbki z soczewicą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI
BOROWIKI I SOCZEWICĘ WKŁADAMY DO DWÓCH OSOBNYCH MISEK, ZALEWAMY LETNIĄ WODĄ I POZOSTAWIAMY DO NAMOCZENIA MINIMUM NA 1 GODZINĘ.
BOROWIKI ODCEDZAMY I SIEKAMY.
SOCZEWICĘ PŁUCZEMY, ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY DO GARNKA I ZALEWAMY 1 LITREM WODY, SOLIMY.
GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 20 MINUT.
PO UPŁYWIE TEGO CZASU ODKRYWAMY I ODPAROWUJEMY NADMIAR WODY.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ NA PATELNI
rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby.
Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier.
Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę.
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.
ZWIJAMY GOŁĄBKI LIŚCIE KAPUSTY
parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części.
Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.
PIECZEMY GOŁĄBKI SELER ŚCIERAMY
na tarce o drobnych oczkach.
Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem.
Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem.
Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2742,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,1 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
64,5 g
Błonnik
26,7 g
Białko
26,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w sosie maślano-czosnkowym
Lekki łosoś w pysznym sosie maślano-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad czy lunch. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz go w termorobocie MC Smart!

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.