lamotek.pl

5 sposobów na koktajle • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

5 sposobów na koktajle

Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
jagody - 250 g
jeżyna - 50 g
mięta świeża - 2 g
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
nasiona chia - 4 łyżki
napój migdałowy - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER KIELICHOWY:
blender ręczny z końcówką do ubijania i miksowania wysokie naczynie wysokie szklanki do shake’ów gałkownicę do lodów papierowe słomki worek cukierniczy z końcówką do dekorowania Wegański shake z arbuza i truskawek Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 GODZIN.
2.ZAMROŻONY OWOC ŁĄCZYMY:
w kielichu blendera z truskawkami i wodą mineralną.
3.DODAJEMY SOK Z:
limonki i syrop z agawy.
4.MIKSUJEMY DO UZYSKANIA:
konsystencji lekko rozmrożonego sorbetu.
5.PODAJEMY Z PLASTERKIEM:
arbuza i listkami świeżej mięty.
6.SHAKE KAWOWY Z:
lodami czekoladowymi Wszystkie składniki (poza lodami) umieszczamy w naczyniu blendera. MIKSUJEMY. PRZELEWAMY DO WYSOKICH: szklanek.
7.PODAJEMY Z KULKAMI:
lodów czekoladowych.
8.SHAKE BANAN-SZPINAK-AWOKADO NAPÓJ:
ryżowy łączymy w wysokim naczyniu z bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
9.MIĄŻSZ AWOKADO ODDZIELAMY:
od skórki za pomocą łyżki, dodajemy do naczynia.
10.DODAJEMY SZPINAK I:
sok z limonki.
11.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. OPCJONALNIE SŁODZIMY SYROPEM:
z agawy.
12.SHAKE MALINOWO-TRUSKAWKOWY Z:
bitą śmietaną Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i ubijamy w wysokim naczyniu za pomocą blendera. ODSTAWIAMY DO: lodówki.
13.W KIELICHU BLENDERA:
łączymy mleko z truskawkami i malinami.
14.DODAJEMY CUKIER PUDER:
i miksujemy.
15.NA WIERZCH SHAKE’A:
szprycujemy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego.
16.SHAKE DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI,:
gałązką porzeczek i listkami świeżej mięty.
17.SHAKE JAGODOWO-BANANOWY Z:
nasionami chia Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
18.DODAJEMY NASIONA CHIA:
i sok wyciśnięty z cytryny. MIKSUJEMY.
19.SHAKE ODSTAWIAMY NA:
15 minut do lodówki.
20.
PODAJEMY SCHŁODZONY.
21.DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI JEŻYNAMI:
i listkami świeżej mięty.
22.OPCJONALNIE:
SHAKE ODSTAWIAMY: do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.
5 sposobów na koktajle

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER KIELICHOWY

blender ręczny z końcówką do ubijania i miksowania wysokie naczynie wysokie szklanki do shake’ów gałkownicę do lodów papierowe słomki worek cukierniczy z końcówką do dekorowania Wegański shake z arbuza i truskawek Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 GODZIN.

2

ZAMROŻONY OWOC ŁĄCZYMY

w kielichu blendera z truskawkami i wodą mineralną.

3

DODAJEMY SOK Z

limonki i syrop z agawy.

4

MIKSUJEMY DO UZYSKANIA

konsystencji lekko rozmrożonego sorbetu.

5

PODAJEMY Z PLASTERKIEM

arbuza i listkami świeżej mięty.

6

SHAKE KAWOWY Z

lodami czekoladowymi Wszystkie składniki (poza lodami) umieszczamy w naczyniu blendera. MIKSUJEMY. PRZELEWAMY DO WYSOKICH: szklanek.

7

PODAJEMY Z KULKAMI

lodów czekoladowych.

8

SHAKE BANAN-SZPINAK-AWOKADO NAPÓJ

ryżowy łączymy w wysokim naczyniu z bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.

9

MIĄŻSZ AWOKADO ODDZIELAMY

od skórki za pomocą łyżki, dodajemy do naczynia.

10

DODAJEMY SZPINAK I

sok z limonki.

11

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. OPCJONALNIE SŁODZIMY SYROPEM

z agawy.

12

SHAKE MALINOWO-TRUSKAWKOWY Z

bitą śmietaną Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i ubijamy w wysokim naczyniu za pomocą blendera. ODSTAWIAMY DO: lodówki.

13

W KIELICHU BLENDERA

łączymy mleko z truskawkami i malinami.

14

DODAJEMY CUKIER PUDER

i miksujemy.

15

NA WIERZCH SHAKE’A

szprycujemy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego.

16

SHAKE DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI,

gałązką porzeczek i listkami świeżej mięty.

17

SHAKE JAGODOWO-BANANOWY Z

nasionami chia Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.

18

DODAJEMY NASIONA CHIA

i sok wyciśnięty z cytryny. MIKSUJEMY.

19

SHAKE ODSTAWIAMY NA

15 minut do lodówki.

20

PODAJEMY SCHŁODZONY.

21

DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI JEŻYNAMI

i listkami świeżej mięty.

22

OPCJONALNIE

SHAKE ODSTAWIAMY: do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

798 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

83,4 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy