lamotek.pl

Placek cebulowy • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Placek cebulowy

Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 30 g
woda - 250 ml
mąka pszenna - 500 g
mleko - 80 ml
oliwa z oliwek - 4 łyżki
jajko - 3 szt.
cebula biała - 5 szt.
cebula czerwona - 5 szt.
boczek parzony - 150 g
cebula dymka - 1 szt.
kminek cały - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
śmietana 18% - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ser gouda - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTOWANIE:
Ciasto Delikatnie podgrzewamy mleko.
2.DROŻDŻE ROZCIERAMY Z:
cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).
3.MĄKĘ Z SOLĄ:
przesiewamy na stolnicę.
4.FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I:
energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.
5.WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,:
dodając oliwę oraz wodę.
6.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce na mniej więcej 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7.FARSZ CEBULOWY CEBULE:
kroimy w krążki, szklimy na oleju.
8.BOCZEK KROIMY W:
kostkę i smażymy na złoty kolor.
9.CEBULE MIESZAMY Z:
boczkiem, odstawiamy w misce do ostygnięcia.
10.ROZTRZEPUJEMY 3:
jajka.
11.ŻÓŁTY SER TRZEMY:
na tarce.
12.DO CEBULI I:
boczku dodajemy śmietanę, roztrzepane jaja, żółty ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
13.BLACHĘ WYKŁADAMY PERGAMINEM:
i posypujemy mąką.
14.CIASTO DELIKATNIE ROZWAŁKOWUJEMY:
i przekładamy na blachę.
15.ODSTAWIAMY NA 15:
minut do wyrośnięcia.
16.MASĘ CEBULOWĄ RÓWNOMIERNIE:
wykładamy na ciasto i posypujemy posiekaną cebulą dymką.
17.PIECZEMY W NAGRZANYM:
do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 MINUT.:
Placek cebulowy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTOWANIE

Ciasto Delikatnie podgrzewamy mleko.

2

DROŻDŻE ROZCIERAMY Z

cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).

3

MĄKĘ Z SOLĄ

przesiewamy na stolnicę.

4

FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I

energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.

5

WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,

dodając oliwę oraz wodę.

6

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce na mniej więcej 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

7

FARSZ CEBULOWY CEBULE

kroimy w krążki, szklimy na oleju.

8

BOCZEK KROIMY W

kostkę i smażymy na złoty kolor.

9

CEBULE MIESZAMY Z

boczkiem, odstawiamy w misce do ostygnięcia.

10

ROZTRZEPUJEMY 3

jajka.

11

ŻÓŁTY SER TRZEMY

na tarce.

12

DO CEBULI I

boczku dodajemy śmietanę, roztrzepane jaja, żółty ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

13

BLACHĘ WYKŁADAMY PERGAMINEM

i posypujemy mąką.

14

CIASTO DELIKATNIE ROZWAŁKOWUJEMY

i przekładamy na blachę.

15

ODSTAWIAMY NA 15

minut do wyrośnięcia.

16

MASĘ CEBULOWĄ RÓWNOMIERNIE

wykładamy na ciasto i posypujemy posiekaną cebulą dymką.

17

PIECZEMY W NAGRZANYM

do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 MINUT.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4133,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1033,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47,8 g

🌾

Węglowodany

124 g

🥬

Błonnik

29,4 g

💪

Białko

29,4 g

Podobne przepisy