lamotek.pl

Filet z kurczaka z pigwą • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!

Filet z kurczaka z pigwą

Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
cebula czerwona - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 600 g
kumin - 0,5 łyżeczki
marchew - 600 g
masło - 2 łyżki
miód - 2 łyżeczki
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pigwa - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY PIGWĘ DO KURCZAKA:
W międzyczasie owoce pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe plasterki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Skrapiamy miodem i dodajemy do kurczaka. Dusimy razem przez 3-5 minut. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem basmati.
Filet z kurczaka z pigwą

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY PIGWĘ DO KURCZAKA

W międzyczasie owoce pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe plasterki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Skrapiamy miodem i dodajemy do kurczaka. Dusimy razem przez 3-5 minut. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem basmati.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2066,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

34,7 g

💪

Białko

34,7 g

Podobne przepisy