Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową • przepis • składniki • przygotowanie
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Orzechy mielemy i zagniatamy z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy. Dodajemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Olej, mleko sojowe, cukier waniliowy i mąkę sojową roztrzepujemy i dodajemy łyżką do mieszaniny mąki z pozostałymi składnikami w taki sposób, aby ta ledwo się związała. Ciasto przekładamy do 12 foremek do muffinów. Posypujemy kruszonką, lekko ją wciskając.
PIECZEMY MUFFINY
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając na ostatnie 10-15 minut luźno folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy i podajemy na świeżo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3727,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,6 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
47,0 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!