Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
naczynie żaroodporne folię aluminiową blender rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PASTA Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem.
UKŁADAMY W NACZYNIU
żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA,
studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
PAPRYKĘ POZBAWIONĄ GNIAZD
nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut.
JESZCZE GORĄCĄ PAPRYKĘ
zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę.
ZA POMOCĄ BLENDERA
miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem.
SCHŁODZONĄ FLĄDRĘ ROZDRABNIAMY
delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki.
PASTĘ SCHŁADZAMY W
lodówce.
KANAPECZKI KROMKI PIECZYWA
tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1382,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
345,6 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
50,9 g
Błonnik
19,4 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!