lamotek.pl

Chlebowy suflet z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Chlebowy suflet z serem

Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bagietka - 1 szt.
jajko - 4 szt.
mleko - 400 ml
masło - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
ser cheddar - 100 g
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BAGIETKĘ KROIMY:
w kostkę wielkości ok. 2 CM.
2.PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ:
miski, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
3.W TYM CZASIE:
oddzielamy żółtka od białek.
4.ŻÓŁTY SER TRZEMY:
na tarce o grubych oczkach, mieszamy z żółtkami, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawami.
5.MIKSTURĘ Z ŻÓŁTEK:
dodajemy do bagietki z mlekiem i dokładnie mieszamy.
6.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
temperatury 200 stopni.
7.W MIĘDZYCZASIE FOREMKI:
do sufletów smarujemy dokładnie masłem.
8.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywno, a następnie stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy białka do reszty składników.
9.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
foremek i wkładamy je do piekarnika (na środkowy poziom).
10.PIECZEMY OK.:
45 MINUT, AŻ: wierzch sufletów nabierze złotobrązowego koloru.
11.WAŻNE, BY PODCZAS:
pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika!
12.SERWUJEMY NATYCHMIAST PO:
upieczeniu.
13.BAGIETKA JAK Z:
francuskiej piekarni!
14.RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA:
zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.
15.ŚWIETNA NA KANAPKI:
z dżemem, miodem lub twarożkiem.
Chlebowy suflet z serem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BAGIETKĘ KROIMY

w kostkę wielkości ok. 2 CM.

2

PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ

miski, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.

3

W TYM CZASIE

oddzielamy żółtka od białek.

4

ŻÓŁTY SER TRZEMY

na tarce o grubych oczkach, mieszamy z żółtkami, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawami.

5

MIKSTURĘ Z ŻÓŁTEK

dodajemy do bagietki z mlekiem i dokładnie mieszamy.

6

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

temperatury 200 stopni.

7

W MIĘDZYCZASIE FOREMKI

do sufletów smarujemy dokładnie masłem.

8

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywno, a następnie stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy białka do reszty składników.

9

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

foremek i wkładamy je do piekarnika (na środkowy poziom).

10

PIECZEMY OK.

45 MINUT, AŻ: wierzch sufletów nabierze złotobrązowego koloru.

11

WAŻNE, BY PODCZAS

pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika!

12

SERWUJEMY NATYCHMIAST PO

upieczeniu.

13

BAGIETKA JAK Z

francuskiej piekarni!

14

RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA

zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.

15

ŚWIETNA NA KANAPKI

z dżemem, miodem lub twarożkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1472,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

368,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

19,1 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy