lamotek.pl

Kurczak tikka masala • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 300 g
jogurt naturalny - 220 g
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
garam masala - 0,5 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
pomidory z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
ocet winny, biały - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
cukier - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
kmin - 0,5 łyżeczki
śmietana 36% - 60 ml
kolendra świeża - 4 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Potem kroimy go w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm i wkładamy do miski. Zalewamy go jogurtem i oliwą.
2.DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW DO MARYNATY:
Do kurczaka w jogurcie dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem dorzucamy do przypraw. Papryczkę także drobno siekamy i dodajemy do miski. Na sam koniec wyciskamy sok z limonki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
3.PODSMAŻAMY KURCZAKA:
Wyciągamy kurczaka z lodówki. Nadmiar marynaty zdejmujemy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, a potem obsmażamy na niej kurczaka na średnim ogniu z każdej strony przez 2-3 minuty. Usmażonego kurczaka przekładamy do umytej miski po marynacie.
4.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Czosnek oraz cebulę obieramy z łupiny, siekamy i wrzucamy na roztopione w garnku masło. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
5.DODAJEMY POMIDORY I RESZTĘ PRZYPRAW:
Do garnka wlewamy pomidory i lekko mieszamy. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz ocet. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, a potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, co kilka minut mieszając sos.
6.DODAJEMY KURCZAKA:
Do gotującego się sosu dodajemy podsmażonego kurczaka. Mieszamy wszystko i gotujemy przez kolejne 10 minut, tym razem pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę i ściągamy z kuchenki.
7.PODAJEMY KURCZAKA TIKKA MASALA:
Gotowego kurczaka tikka masala podajemy w misce. Siekamy kolendrę i posypujemy nią kurczaka. Pyszne danie jest gotowe!
Kurczak tikka masala

Czas przygotowania

115 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka myjemy i osuszamy. Potem kroimy go w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm i wkładamy do miski. Zalewamy go jogurtem i oliwą.

2

DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW DO MARYNATY

Do kurczaka w jogurcie dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem dorzucamy do przypraw. Papryczkę także drobno siekamy i dodajemy do miski. Na sam koniec wyciskamy sok z limonki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

3

PODSMAŻAMY KURCZAKA

Wyciągamy kurczaka z lodówki. Nadmiar marynaty zdejmujemy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, a potem obsmażamy na niej kurczaka na średnim ogniu z każdej strony przez 2-3 minuty. Usmażonego kurczaka przekładamy do umytej miski po marynacie.

4

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Czosnek oraz cebulę obieramy z łupiny, siekamy i wrzucamy na roztopione w garnku masło. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.

5

DODAJEMY POMIDORY I RESZTĘ PRZYPRAW

Do garnka wlewamy pomidory i lekko mieszamy. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz ocet. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, a potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, co kilka minut mieszając sos.

6

DODAJEMY KURCZAKA

Do gotującego się sosu dodajemy podsmażonego kurczaka. Mieszamy wszystko i gotujemy przez kolejne 10 minut, tym razem pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę i ściągamy z kuchenki.

7

PODAJEMY KURCZAKA TIKKA MASALA

Gotowego kurczaka tikka masala podajemy w misce. Siekamy kolendrę i posypujemy nią kurczaka. Pyszne danie jest gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1329,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

664,6 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

31,9 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

49,3 g

Podobne przepisy