lamotek.pl

Małe serniczki kawowe • przepis • składniki • przygotowanie

Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.

Małe serniczki kawowe

Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 100 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
likier kawowy - 1 łyżeczka
twaróg śmietankowy - 300 g
espresso - 4 łyżki
czekolada deserowa - 50 g
masło - 60 g
ciastka owsiane w czekoladzie - 125 g
czekolada kawowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY SPODY MUFFINEK:
Masło roztapiamy. Ciasteczka drobno mielemy i mieszamy z masłem. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do muffinów (lub do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień 2 blach do pieczenia muffinów) i lekko przyciskamy do dołu. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Czekoladę deserową siekamy i roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajko, żółtko i cukier puder mieszamy na gęsty krem. Po kolei dodajemy likier, płynną czekoladę i kawę espresso, mieszając. Dodajemy twaróg i mieszamy na gładką masę. Krem przekładamy na podpieczone spody. Serniczki pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 30 minut, aż krem się zetnie. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.
3.DEKORUJEMY SERNICZKI:
Przed podaniem serniczki wyjmujemy z foremek. Kawową czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw na wiórki, wiórkami lub ziarnami kawy w czekoladzie dekorujemy serniczki.
Małe serniczki kawowe

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY SPODY MUFFINEK

Masło roztapiamy. Ciasteczka drobno mielemy i mieszamy z masłem. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do muffinów (lub do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień 2 blach do pieczenia muffinów) i lekko przyciskamy do dołu. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Czekoladę deserową siekamy i roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajko, żółtko i cukier puder mieszamy na gęsty krem. Po kolei dodajemy likier, płynną czekoladę i kawę espresso, mieszając. Dodajemy twaróg i mieszamy na gładką masę. Krem przekładamy na podpieczone spody. Serniczki pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 30 minut, aż krem się zetnie. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.

3

DEKORUJEMY SERNICZKI

Przed podaniem serniczki wyjmujemy z foremek. Kawową czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw na wiórki, wiórkami lub ziarnami kawy w czekoladzie dekorujemy serniczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2745,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

196,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy