lamotek.pl

Marmolada z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Marmolada z pomarańczy

Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

pomarańcza - 8 szt.
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 5 POMARAŃCZY:
sparzamy i wycieramy do sucha.
2.SKÓRKĘ CIENKO OBIERAMY:
obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski).
3.2 POMARAŃCZE OBIERAMY:
tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy.
4.Z BŁONEK WYKRAWAMY:
miąższ i przekrawamy na pół.
5.POZOSTAŁE OWOCE WYCISKAMY:
i odmierzamy 700 ml zebranego soku.
6.SOK, SKÓRKĘ I:
filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku.
7.CAŁOŚĆ DOPROWADZAMY DO:
wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając.
8.MARMOLADĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY:
do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy.
9.SŁOIKI SZCZELNIE ZAMYKAMY:
i odstawiamy do ostygnięcia.
Marmolada z pomarańczy

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 5 POMARAŃCZY

sparzamy i wycieramy do sucha.

2

SKÓRKĘ CIENKO OBIERAMY

obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski).

3

2 POMARAŃCZE OBIERAMY

tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy.

4

Z BŁONEK WYKRAWAMY

miąższ i przekrawamy na pół.

5

POZOSTAŁE OWOCE WYCISKAMY

i odmierzamy 700 ml zebranego soku.

6

SOK, SKÓRKĘ I

filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku.

7

CAŁOŚĆ DOPROWADZAMY DO

wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając.

8

MARMOLADĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY

do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy.

9

SŁOIKI SZCZELNIE ZAMYKAMY

i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2563,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

160,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

39 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy