lamotek.pl

Taco burgery z salsą z ogórka • przepis • składniki • przygotowanie

Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Taco burgery z salsą z ogórka

Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 200 g
mięso mielone wołowe - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
przecier pomidorowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1,5 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 pęczek
kumin - 1 łyżka
ogórek - 1 szt.
limonka - 0,5 szt.
szczypiorek - 0,5 pęczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
miód - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
sos sriracha - 2 łyżki
majonez - 2 łyżki
ser cheddar - 100 g
tortilla - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Plastry boczku drobno siekamy i łączymy z mięsem wołowym. Czosnek również siekamy i wraz z przyprawami (sól i pieprz według uznania) dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na deskę i dokładnie siekamy z natką pietruszki, aby powstała jednolita masa.
2.SMAŻYMY TORTILLE:
Z tortilli wycinamy placki o średnicy ok. 15 cm. Doprawione mięso przekładamy po równo na tortille, aby powstała warstwa o grubości ok. 0,5 cm, delikatnie je dociskając. Następnie tortille układamy na rozgrzanej patelni grillowej, mięsem do rusztu. W czasie smażenia mięsa ścieramy cheddar na tarce. Tortille obracamy na drugą stronę. Kiedy mięso będzie gotowe, oprószamy je tartym serem i podsmażamy jeszcze przez ok. 30 sekund, aby tortilla się zarumieniła. Czynności powtarzamy dla wszystkich tortilli.
3.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z OGÓRKA:
Ogórka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miski, ścieramy do niej skórkę z limonki i wyciskamy sok. Szczypiorek siekamy i wraz z oliwą oraz miodem dodajemy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
4.SKŁADAMY TACO BURGERY:
Sos sriracha mieszamy z majonezem. Na każdą tortillę z mięsem wykładamy sos i salsę z ogórka. Tak przygotowane tortille składamy na pół, aby wyglądały jak taco.
Taco burgery z salsą z ogórka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Plastry boczku drobno siekamy i łączymy z mięsem wołowym. Czosnek również siekamy i wraz z przyprawami (sól i pieprz według uznania) dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na deskę i dokładnie siekamy z natką pietruszki, aby powstała jednolita masa.

2

SMAŻYMY TORTILLE

Z tortilli wycinamy placki o średnicy ok. 15 cm. Doprawione mięso przekładamy po równo na tortille, aby powstała warstwa o grubości ok. 0,5 cm, delikatnie je dociskając. Następnie tortille układamy na rozgrzanej patelni grillowej, mięsem do rusztu. W czasie smażenia mięsa ścieramy cheddar na tarce. Tortille obracamy na drugą stronę. Kiedy mięso będzie gotowe, oprószamy je tartym serem i podsmażamy jeszcze przez ok. 30 sekund, aby tortilla się zarumieniła. Czynności powtarzamy dla wszystkich tortilli.

3

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z OGÓRKA

Ogórka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miski, ścieramy do niej skórkę z limonki i wyciskamy sok. Szczypiorek siekamy i wraz z oliwą oraz miodem dodajemy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

4

SKŁADAMY TACO BURGERY

Sos sriracha mieszamy z majonezem. Na każdą tortillę z mięsem wykładamy sos i salsę z ogórka. Tak przygotowane tortille składamy na pół, aby wyglądały jak taco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3657,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

914,4 kcal

🥑

Tłuszcz

39,6 g

🌾

Węglowodany

78,7 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

55,5 g

Podobne przepisy