lamotek.pl

Ciasto kawowo-wiśniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Ciasto kawowo-wiśniowe

Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 10 g
mąka pszenna - 110 g
cukier - 60 g
czekolada mleczna - 150 g
jajko - 4 szt.
ser mascarpone - 250 g
żelatyna - 4 g
śmietana 30% - 400 ml
espresso - 50 ml
kawa mielona - 10 g
czekolada deserowa - 50 g
mąka ziemniaczana - 30 g
wiśnia - 700 g
woda - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.JESZCZE CIEPŁY ŻEL ROZKŁADAMY NA DOLNYM BISZKOPCIE:
Na skropiony biszkopt wykładamy ¾ jeszcze gorących wiśni. Rozkładamy równomiernie.
2.UBIJAMY ŻÓŁTKA W KĄPIELI WODNEJ:
Zagotowujemy wodę w garnku. Żółtka wlewamy do metalowej miski, lekko ubijamy, a następnie kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej. Dodajemy espresso i nadal mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy miskę znad pary i dolewamy rozpuszczone czekolady. Całość łączymy. Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy masę z żółtek i czekolady. Mieszamy energicznie. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.
Ciasto kawowo-wiśniowe

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

JESZCZE CIEPŁY ŻEL ROZKŁADAMY NA DOLNYM BISZKOPCIE

Na skropiony biszkopt wykładamy ¾ jeszcze gorących wiśni. Rozkładamy równomiernie.

2

UBIJAMY ŻÓŁTKA W KĄPIELI WODNEJ

Zagotowujemy wodę w garnku. Żółtka wlewamy do metalowej miski, lekko ubijamy, a następnie kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej. Dodajemy espresso i nadal mieszamy. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy miskę znad pary i dolewamy rozpuszczone czekolady. Całość łączymy. Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy masę z żółtek i czekolady. Mieszamy energicznie. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6202 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy