lamotek.pl

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami

Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kasza jaglana - 190 g
kminek mielony - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
pomidor suszony - 200 g
mięta świeża - 2 g
orzech laskowy - 120 g
orzech włoski - 120 g
pestki dyni - 130 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
papryka mielona słodka - 1 szczypta
orzechy arachidowe - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżeczka
bazylia świeża - 5 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta
cukinia - 2 szt.
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PULPETY:
Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.
3.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII:
Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.
Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PULPETY

Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.

3

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII

Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3982,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

995,7 kcal

🥑

Tłuszcz

55,1 g

🌾

Węglowodany

106,9 g

🥬

Błonnik

35,7 g

💪

Białko

35,7 g

Podobne przepisy