Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.
MARYNATA ORZECHOWA POSIEKANY
czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli.
MIĘKKIE MASŁO PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ
skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
DELIKATNIE ODDZIELAMY SKÓRĘ
od mięsa kurczaka.
MAŁĄ ŁYŻECZKĄ WKŁADAMY
marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.
MARYNATA Z SOSEM
sojowym Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
W TAK PRZYGOTOWANEJ
marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
WARZYWA OBRANE MARCHEWKI
z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować).
ZEWNĘTRZNYMI LIŚĆMI MŁODEJ
kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę.
WYJMUJEMY KURCZAKA Z
marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie.
WARZYWA PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.
WARZYWA POLEWAMY POZOSTAŁĄ
marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka.
KURCZAKA POSYPUJEMY Z
góry niewielką ilością soli.
PIECZEMY PRZEZ 30
minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
POD KONIEC PIECZENIA
zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C.
PIECZEMY 10-15
minut.
Z NACZYNIA WYJMUJEMY
upieczonego kurczaka i warzywa.
SOS PO UPIECZENIU
możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. KAWAŁKI KURCZAKA POLEWAMY: sosem. KURCZAKA DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1444,9 kcal
Tłuszcz
109,8 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
76,4 g
Białko
76,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.