lamotek.pl

Lizaki czekoladowo-truskawkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe

Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
masło - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
truskawki mrożone - 100 g
śmietana 30% - 100 ml
czekolada biała z truskawkami - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
2.FORMUJEMY LIZAKI:
Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocąkornetudo miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.
4.OBLEWAMY LIZAKI:
Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.
Lizaki czekoladowo-truskawkowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.

2

FORMUJEMY LIZAKI

Z zestalonej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy 3-3,5 cm, umieszczamy w nich patyczki i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Temperujemy czekolady. Czekoladę mleczną wyciskamy za pomocąkornetudo miseczki z białą czekoladą, tworząc na powierzchni wzór z kilku pasków.

4

OBLEWAMY LIZAKI

Schłodzone lizaki zanurzamy okrężnym ruchem w misce i odstawiamy na papier do pieczenia (patyczkiem do góry). Wstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2540 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Lizaki czekoladowo-truskawkowe - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl