lamotek.pl

Ciasto o smaku coli • przepis • składniki • przygotowanie

Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!

Ciasto o smaku coli

Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 100 g
mąka pszenna - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
Cola - 500 ml
jajko - 2 szt.
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 30% - 100 ml
kakao - 2 łyżki
masło - 15 g
orzech pekan - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.REDUKUJEMY COLĘ:
Colę podgrzewamy w garnku na małym ogniu do momentu, aż po odparowaniu uzyskamy 200 ml płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Suche składniki łączymy w misce z połową cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża i dodajemy je do miski.
3.UBIJAMY JAJKA:
Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.
4.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej masło.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I DEKORUJEMY CIASTO:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Ciasto o smaku coli

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

REDUKUJEMY COLĘ

Colę podgrzewamy w garnku na małym ogniu do momentu, aż po odparowaniu uzyskamy 200 ml płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki łączymy w misce z połową cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża i dodajemy je do miski.

3

UBIJAMY JAJKA

Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.

4

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Śmietankę podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej masło.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I DEKORUJEMY CIASTO

Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4321,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

360,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

5,0 g

💪

Białko

5,0 g

Podobne przepisy