Powidła śliwkowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚLIWKI POZBAWIAMY
pestek i kroimy na ćwiartki.
WRZUCAMY NA PATELNIĘ
o grubym dnie i smażymy na najmniejszym ogniu około 5 godzin, co jakiś czas mieszając.
NA GODZINĘ PRZED
końcem dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao.
SMAŻYMY POWIDŁA, CO
jakiś czas mieszając, by nie przypaliły się.
GOTOWE POWIDŁA PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3111 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
97,2 kcal
Tłuszcz
1,3 g
Węglowodany
21,6 g
Błonnik
1 g
Białko
0,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!