lamotek.pl

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli

Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
limonka - 2 szt.
goździki - 4 szt.
gruszka - 6 szt.
mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
miód - 30 g
olej rzepakowy - 150 ml
orzechy ziemne niesolone - 100 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
pomidor suszony - 200 g
rukola - 200 g
ser kozi - 100 g
kolendra świeża - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ PLASTIKOWĄ:
tłuczek do mięsa patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie około godziny).
2.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PLASTRY:
karkówki zawiń w folię plastikową i rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 1 CM.
3.MARYNATA ORZESZKI ZIEMNE,:
2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi) ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza.
4.DODAJEMY CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEGO:
miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu.
5.DODAJEMY LIŚCIE ŚWIEŻEJ:
kolendry. UCIERAMY.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem. ODSTAWIAMY.
7.GRUSZKI GRUSZKI KROIMY:
na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrą papryczkę i goździki roztarte na pył w moździerzu.
8.DODAJEMY OLEJU:
rzepakowego. MIESZAMY.
9.GRUSZKI KŁADZIEMY NA:
grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).
10.SZASZŁYKI PLASTRY KARKÓWKI:
smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut.
11.PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW:
wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. SZASZŁYKI GRILLUJEMY OKOŁO: 10 minut.
12.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę , pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. RWIEMY KAWAŁKI KOZIEGO: sera.
13.NA DRUGI TALERZ:
wykładamy szaszłyki.
14.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.
Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ PLASTIKOWĄ

tłuczek do mięsa patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie około godziny).

2

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PLASTRY

karkówki zawiń w folię plastikową i rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 1 CM.

3

MARYNATA ORZESZKI ZIEMNE,

2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi) ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza.

4

DODAJEMY CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEGO

miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu.

5

DODAJEMY LIŚCIE ŚWIEŻEJ

kolendry. UCIERAMY.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem. ODSTAWIAMY.

7

GRUSZKI GRUSZKI KROIMY

na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrą papryczkę i goździki roztarte na pył w moździerzu.

8

DODAJEMY OLEJU

rzepakowego. MIESZAMY.

9

GRUSZKI KŁADZIEMY NA

grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).

10

SZASZŁYKI PLASTRY KARKÓWKI

smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut.

11

PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW

wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. SZASZŁYKI GRILLUJEMY OKOŁO: 10 minut.

12

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę , pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. RWIEMY KAWAŁKI KOZIEGO: sera.

13

NA DRUGI TALERZ

wykładamy szaszłyki.

14

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3912,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

978,2 kcal

🥑

Tłuszcz

54,6 g

🌾

Węglowodany

115 g

🥬

Błonnik

23,3 g

💪

Białko

23,3 g

Podobne przepisy