Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY MIGDAŁY
Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.
UBIJAMY BEZĘ
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY BLATY BEZOWE
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.
PIECZEMY BLATY BEZOWE
Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.
DEKORUJEMY BEZĘ
Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1948,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
324,7 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.