Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ 2
kawałki pergaminu kawałek folii spożywczej Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg) Salsa 2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki.
UPIECZONĄ PAPRYKĘ PRZYKRYWAMY
kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
KURCZAK W POMIDORACH
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. MIĘSO KROIMY WZDŁUŻ: na pół.
PRZEKROJONE NA PÓŁ
filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE FILETY PRZEKŁADAMY: na talerz.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, czosnek pokrojony w plasterki oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ
mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. MIESZAMY.
SKŁADNIKI NA PATELNI
zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok.
1/2 SZKLANKI
wody.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu minimum przez 10 minut.
NA KONIEC DO
sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu. MIESZAMY.
GDYBY SOS ZBYT
szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.
DO GOTOWEGO SOSU
wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. GOTUJEMY MINIMUM PRZEZ: 5 minut.
PIECZONA KAPUSTA POKROJONĄ
w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy.
TAK PRZYGOTOWANĄ KAPUSTĘ
polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM
pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: miodu.
KAPUSTĘ MIESZAMY, TAK
żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy.
BLACHĘ Z KAPUSTĄ
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C.
KAPUSTĘ PIECZEMY NIE
dłużej niż 5 minut.
SALSA Z WYSTYGNIĘTYCH
papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne.
OBRANE PAPRYKI KROIMY
w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki.
NA KOŃCU DODAJEMY
posiekane orzechy pistacjowe. MIESZAMY.
UPIECZONĄ KAPUSTĘ WYJMUJEMY
z piekarnika.
POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
posiekanej kolendry, mieszamy.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. DOOKOŁA UKŁADAMY UPIECZONĄ: kapustę.
NA SAMYM KOŃCU
wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy.
FILETY DEKORUJEMY KILKOMA
gałązkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2694,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673,5 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
49,2 g
Białko
49,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.