lamotek.pl

Kawa po portugalsku • przepis • składniki • przygotowanie

Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!

Kawa po portugalsku

Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 25 g
kolendra mielona - 0,25 łyżeczki
mleko - 1 l
espresso - 50 g
cynamon - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY CUKIER:
Cukier ucieramy w moździerzu. Espresso w proszku mieszamy z cynamonem i kolendrą. Zaparzamy ok. 250 ml mocnego espresso z przyprawami.
2.PODGRZEWAMY MLEKO:
Mleko podgrzewamy. Połowę przelewamy do 4 szklanek. Resztę mleka spieniamy i również rozlewamy do szklanek.
3.DEKORUJEMY GALAO:
Espresso ostrożnie dolewamy do mleka, tak aby utworzyło środkową warstwę. Galao posypujemy cukrem i podajemy natychmiast posypane odrobiną cynamonu.
Kawa po portugalsku

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY CUKIER

Cukier ucieramy w moździerzu. Espresso w proszku mieszamy z cynamonem i kolendrą. Zaparzamy ok. 250 ml mocnego espresso z przyprawami.

2

PODGRZEWAMY MLEKO

Mleko podgrzewamy. Połowę przelewamy do 4 szklanek. Resztę mleka spieniamy i również rozlewamy do szklanek.

3

DEKORUJEMY GALAO

Espresso ostrożnie dolewamy do mleka, tak aby utworzyło środkową warstwę. Galao posypujemy cukrem i podajemy natychmiast posypane odrobiną cynamonu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

691,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy