lamotek.pl

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską • przepis • składniki • przygotowanie

Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
cebula - 2 szt.
bułka tarta - 120 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
mięso mielone wieprzowe - 1,5 kg
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz cayenne - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
natka pietruszki - 10 g
cytryna - 1 szt.
jogurt naturalny - 100 g
marchew - 2 szt.
kapusta biała - 0,25 szt.
curry - 1 łyżeczka
gorczyca - 1 łyżeczka
kminek cały - 5 g
miód - 1 łyżka
ocet ryżowy - 60 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzechy arachidowe - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,:
naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
2.NAMOCZ PATYCZKI DO:
szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).
3.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (góra-dół).
4.SZASZŁYKI SIEKAMY 2:
ząbki czosnku , 2 cebule , 1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki i rozcieramy w moździerzu 1 łyżkę kminu.
5.MIĘSO MIELONE Z:
szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, 1/2 pęczka posiekanej kolendry i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny , 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. MIESZAMY.
6.DODAJEMY PIEPRZ CAYENNE,:
świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól.
7.
PONOWNIE MIESZAMY.
8.DODAJEMY OK.:
40 G BUŁKI: tartej.
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
ze sobą mieszamy.
10.MIĘSO NABIJAMY NA:
patyczki (wychodzi 12 szaszłyków).
11.ZA POMOCĄ PAPIEROWEGO:
ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym.
12.NA PODGRZANĄ PATELNIĘ:
przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu).
13.MIĘSO CHWILĘ SMAŻYMY:
z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.
14.SURÓWKA INDYJSKA NA:
patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły).
15.KMINEK ROZCIERAMY W:
moździerzu.
16.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę.
17.GDY GORCZYCA ZACZNIE:
pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód.
18.UPRAŻONE ORZECHY WRZUCAMY:
do moździerza i je rozkruszamy.
19.WYŁĄCZAMY OGIEŃ POD:
garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz.
20.POSIEKANĄ BIAŁĄ KAPUSTĘ:
i obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę wrzucamy do miski.
21.POLEWAMY JE WINEGRETEM:
z gorczycą.
22.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
23.ODSTAWIAMY NA MNIEJ:
więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret.
24.NA KONIEC POSYPUJEMY:
surówkę połową pokruszonych orzechów.
25.SOS DO JOGURTU:
dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
26.JAK PODAWAĆ SURÓWKĘ:
przekładamy na talerz.
27.SZASZŁYKI WYCIĄGAMY Z:
piekarnika i układamy na surówce.
28.SOS PRZELEWAMY DO:
miseczki i dekorujemy pietruszką.
29.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY:
orzeszkami.
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,

naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.

2

NAMOCZ PATYCZKI DO

szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).

3

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (góra-dół).

4

SZASZŁYKI SIEKAMY 2

ząbki czosnku , 2 cebule , 1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki i rozcieramy w moździerzu 1 łyżkę kminu.

5

MIĘSO MIELONE Z

szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, 1/2 pęczka posiekanej kolendry i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny , 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. MIESZAMY.

6

DODAJEMY PIEPRZ CAYENNE,

świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól.

7

PONOWNIE MIESZAMY.

8

DODAJEMY OK.

40 G BUŁKI: tartej.

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

ze sobą mieszamy.

10

MIĘSO NABIJAMY NA

patyczki (wychodzi 12 szaszłyków).

11

ZA POMOCĄ PAPIEROWEGO

ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym.

12

NA PODGRZANĄ PATELNIĘ

przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu).

13

MIĘSO CHWILĘ SMAŻYMY

z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.

14

SURÓWKA INDYJSKA NA

patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły).

15

KMINEK ROZCIERAMY W

moździerzu.

16

W GARNKU ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę.

17

GDY GORCZYCA ZACZNIE

pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód.

18

UPRAŻONE ORZECHY WRZUCAMY

do moździerza i je rozkruszamy.

19

WYŁĄCZAMY OGIEŃ POD

garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz.

20

POSIEKANĄ BIAŁĄ KAPUSTĘ

i obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę wrzucamy do miski.

21

POLEWAMY JE WINEGRETEM

z gorczycą.

22

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

23

ODSTAWIAMY NA MNIEJ

więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret.

24

NA KONIEC POSYPUJEMY

surówkę połową pokruszonych orzechów.

25

SOS DO JOGURTU

dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

26

JAK PODAWAĆ SURÓWKĘ

przekładamy na talerz.

27

SZASZŁYKI WYCIĄGAMY Z

piekarnika i układamy na surówce.

28

SOS PRZELEWAMY DO

miseczki i dekorujemy pietruszką.

29

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY

orzeszkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1684,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

17,0 g

💪

Białko

17,0 g

Podobne przepisy

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl