lamotek.pl

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem

Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

krewetki tygrysie - 16 szt.
makaron wstążki - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
Ajwar - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,25 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, aż zacznie uwalniać zapach.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki. Kiedy się podgrzeją, dodajemy do nich ajwar, doprawiamy całość oregano, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.
4.SMAŻYMY KREWETKI:
Na osobnej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość oliwy. Dodajemy krewetki tygrysie i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i różowe. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku.
5.PODAJEMY MAKARON:
Ugotowany wcześniej makaron łączymy na patelni z sosem pomidorowym i przekładamy na talerze. Na makaronie układamy smażone krewetki. Każdą porcję dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią.
Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, aż zacznie uwalniać zapach.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki. Kiedy się podgrzeją, dodajemy do nich ajwar, doprawiamy całość oregano, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.

4

SMAŻYMY KREWETKI

Na osobnej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość oliwy. Dodajemy krewetki tygrysie i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i różowe. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku.

5

PODAJEMY MAKARON

Ugotowany wcześniej makaron łączymy na patelni z sosem pomidorowym i przekładamy na talerze. Na makaronie układamy smażone krewetki. Każdą porcję dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1569,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

392,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

59,7 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy