Odchudzone lasagne • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone z udek kurczaka, lekko je przy tym rozrywając. Doprawiamy pieprzem, solą i kilkoma gałązkami tymianku. Podsmażamy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Do pomidorów dolewamy 200 ml wody i całość dodajemy do mięsa. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy masło, a po chwili jeszcze odrobinę cukru. Dusimy ok. 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
GRILLUJEMY WARZYWA
Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy warzywa z solą, pieprzem i oliwą. Dodajemy posiekany tymianek. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE
Formę smarujemy masłem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3550,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
591,8 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
41,3 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!